Jonge vrouwen over sterilisatie: ‘Als ik de tijd kon terugdraaien, zou ik nu geen kindje hebben’

Veel gynaecologen weigeren vrouwen onder 35 jaar te steriliseren en schrijven hen een spiraaltje voor tot het einde der tijden – of tot de menopauze. Maar moeten we niet stilaan af van het idee dat elke vrouw kinderen moet krijgen?

DEBORAH SEYMUS 16 april 2022, 03:00

“Als ik de klok mocht terugdraaien, zou ik nu geen ­kindje hebben. Niet dat ik mijn kind wegwens, ik waardeer mijn zoon en ben een goede moeder voor hem. Niets in het leven kan mijn liefde voor hem vervangen, maar als ik de tijd zou kunnen terugdraaien, had ik nooit een kind gekregen.”

Lize Crikemans (29) heeft een fulltimejob in de haven en leeft als single mama in Brasschaat. Ze vertelt hoe ze al op jonge leeftijd bij haar gynaecoloog aanklopte. Ze wilde een sterilisatie, maar kreeg meteen de deur in haar gezicht. Waarom? Ze was te jong en zou zich nog wel bedenken. “Op mijn 23ste werd ik ongepland zwanger. Ik was op dat moment getrouwd en mijn man en ik wilden als jonge zelfstandigen net drie zaken overnemen. Mijn bevalling werd een hel. 26 uur duurde die, waarvan zes uur persweeën. Nadien vroeg ik weer om een sterilisatie. Ook deze keer werd die niet goedgekeurd. Anderhalve maand na de geboorte van mijn zoon, die al direct extra zorg nodig had omdat hij niet bijkwam en amper at, vroeg ik het nog eens. Ik werd naar huis gestuurd met een jaar bedenktijd. Een week voordat mijn sterilisatie gepland stond, bleek ik weer zwanger te zijn. Ik onderging een abortus in ­Nederland die erg traumatisch is verlopen.”

Lees het volledige artikel