Met een video over slutshaming binnen haar studentenvereniging ging de Nederlandse Milou Deelen (26) viraal. In het boek Hoe doen we het? praat ze met andere vrouwen over hun seksleven. Omdat het zo nodig is. ‘Waar is de clitoris tijdens de seksuele voorlichting?’
DEBORAH SEYMUS 24 juli 2022, 07:00
Weten we ondertussen nog niet genoeg over seks? Volgens Milou Deelen, auteur van Hoe doen we het?, alvast niet. En al helemaal niet vanuit het perspectief van de vrouw. Deelen beschrijft haar zoektocht naar het seksleven van vrouwen, zelfs in onze vrijgevochten tijd, als broodnodig.
Dat doet ze samen met veertien bekende vrouwen, zoals schrijfsters Heleen van Royen en Lale Gül, en zangeres Stien den Hollander (S10). Sommige van hen spreken zich wel vaker uit over seks, anderen dan weer nooit. Deelen vond het tijd om in 2022 – een halve eeuw na de seksuele revolutie – de balans op te maken. Waar staan we vandaag qua seksuele beleving als vrouw? Hoe doen we hét?
Milou Deelen
geboren in Amsterdam op 9 oktober 1995 • woont in Amsterdam • is schrijver, activist en feminist • schrijft onder meer voor Het Parool, de Volkskrant, Vice • publiceerde eerder het boek Krabben over waarom vrouwen elkaar vaak genadeloos veroordelen
Deelen werd in Nederland bekend als de vrouw die in 2017 viraal ging met een zelfgemaakte video over haar studentenvereniging Vindicat. Mannelijke leden werden er geprezen als ze met zo veel mogelijk vrouwen naar bed gingen, de vrouwen werden bestempeld als hoer of slet.
Tegenwoordig laat ze zich gelden in debatten op radio en televisie, waar ze aanschuift om het over seks te hebben. Of over emancipatie, vrouwenrechten en feminisme. Ze is niet op haar mondje gevallen wanneer ze mannen moet wijzen op hun weinige kennis van het vrouwelijke geslachtsorgaan.
In uw boek gaat het over slutshaming. Een man is cool als hij veel bedpartners heeft, een vrouw is in dat geval een slet. Wat doet dat met u?
“O, dat maakt me nog steeds zó ongelooflijk kwaad, want het gebeurt nog altijd. Als een vrouw meer seks heeft of meer bedpartners heeft dan wat ‘maatschappelijk geaccepteerd’ is, wordt ze direct in het verdomhoekje gezet. Ik heb daar zelf vaak mee te maken gekregen. Ik kreeg aan de lopende band te horen dat ik een slet was. Nog steeds krijg ik dergelijke privéberichten op social media. Van dat seksisme moeten we echt dringend af.”